Kuchnia
Bartek Kwiecień: Chcę się szkolić dalej z gotowania od najlepszych

W rozmowie z POSZKOLE.PL, uczestnik programu MasterChef Junior opowiedział o tym, jak wyglądają jego relacje z pozostałymi dzieciakami z programu, dlaczego zdecydował się na wydanie książki i jakie są jego plany na najbliższą przyszłość.

- Kiedy zaczęła się Twoja przygoda z gotowaniem?
- Gotować tak na poważnie zacząłem 3 lata temu, jak zobaczyłem pierwsze odcinki MasterChefa Juniora. Wcześniej pomagałem mamie i babci w kuchni, np. przy robieniu pierników. 

- Jak wspominasz udział w programie MasterChef Junior?
- Bardzo fajne i ciekawe przeżycie. Niesamowite było poznanie jurorów, samo miejsce, a  także super było mieć pod ręką spiżarnie pełna produktów do gotowania.

- Czy utrzymujesz kontakt z pozostałymi uczestnikami? 
- Tak. Pisujemy do siebie czasami i spotykamy się na różnych wydarzeniach, np. na promocji książki MasterChefa Juniora.

- Jak doszło do wydania Twojej książki?
- Każdy MasterChef Junior czy też dorosły ma taką możliwość.

- Jakie głosy i opinie docierają do Ciebie po premierze?
- Dobre i miłe. Szczególnie od moich kolegów ze szkoły, którzy mi mocno kibicowali.

- Jakie rady dałbyś młodym początkującym kucharzom?
- Tak jak napisałem w książce, trzeba próbować i się nie poddawać, nawet jeżeli na początku może nie wychodzić wszystko tak jak zaplanowaliśmy. 

- Jak łączysz obowiązki związane z gotowaniem ze szkołą?
- Nie udaje mi się gotować cały czas, ale każdą wolną chwilę poświęcam na wypróbowywanie nowych przepisów i ćwiczenia. Szkoła jest dla mnie też ważna, więc łatwo nie jest.

- Co lubisz robić poza gotowaniem?
- Gram w gry planszowe, szczególnie bitewne, jestem zapisany w Olsztyńskim Klubie Gier Bitewnych, buduję z klocków Lego Technics coraz bardziej skomplikowane budowle i wstawiam je jako relacje na moim Instagramie.

- Jak spędzasz wolny czas?
- Pływam, jeżdżę na rowerze.

- Wydałeś już książkę, jakie są Twoje najbliższe plany na przyszłość?
- Chcę się szkolić dalej z gotowania od najlepszych. Może kiedyś trafię na staż do restauracji, z której będę mógł się wiele nauczyć, a na razie przygotowuję się do siódmej klasy. 

Zdjęcie: Kala Kiełbasińska

Rozmawiała Julia Borowczyk

Poszkole.pl na Facebooku! Dołącz teraz i bądź z nami na bieżąco!